Meclis Canlı

Şoför Esnafının Zam Talebine UKOME’den Yanıt Geldi


29.12.2017

Ülke genelinde akaryakıt, sigorta, işçilik, muayene vb. taşıma giderlerinde yaşanan yoğun zamlardan sonra Muğla İlinde taşımacılık yapan Özel Halk Otobüsleri ve Oda Başkanlıkları maliyetleri karşılayamadıkları ve bunun üzerine UKOME Kuruluna fiyat güncellemesi yapılması taleplerini iletmişti, UKOME toplantısı sonrasında ise konu hakkında açıklama yapıldı.

UKOME’den yapılan açıklamada “Yapılan talep  27.12.2017 tarihli UKOME Genel Kurulunda görüşüldü ve maliyet artışlarına göre sunulan fiyat güncelleme listesi kurulda kabul edildi. Kurulumuzca toplu taşıma ücretlerine en son 2016 yılında güncelleme yapılmıştı. Ülke genelinde son zamanlarda toplu taşıma işletme giderlerinde küçümsenemeyecek oranda artışlar yaşanmış olup, akaryakıt ve sigorta fiyatlarındaki artış, yıllık enflasyon artışı, araçların bakım – onarımlarındaki artış, işçilik, kasko ve yedek parçada yaşanan artışlar son olarak basında da yer alan Motorlu Taşıtlar vergisine gelen zamlar, toplu taşıma ücretlerinde zorunlu olarak düzenleme yapılmasını gerekli kılmıştır. Sürdürülebilir ve maliyeti karşılanabilir toplu taşıma sisteminin tesis edilmesi maksadıyla, toplu taşıma fiyat tarifelerinin güncellenmesi zorunlu hale gelmiştir. Muğla İli Ulaşım Koordinasyon Merkezi’nin (UKOME) 27.12.2017 tarihinde yapılan toplantısında, Muğla il genelinde 2018 yılında Toplu Taşıma Araçlarında uygulanacak fiyat tarifesinde düzenleme yapılmıştır. Yapılan UKOME Kurul toplantısı neticesinde, Belediyemiz ve belediyemiz denetimindeki özel toplu taşıma araçlarında geçerli olan ücret tarifesi yeniden düzenlenerek mevcut ücret tarifelerinde %12,5 oranında artış yapılmıştır. Bu kapsamda, Muğla İl genelinde uygulanan şehiriçi en kısa mesafe olan 0-10 Km. arası ücret tarifelerinden, 1.65 TL olan indirimli ücret tarifesi; 1.85 TL, 2,20 TL olan sivil ücret tarifesi ise;  2,45 TL olarak belirlenmiştir. Belirlenen yeni toplu taşıma ücretleri 01 Ocak 2018 tarihi itibariyle geçerli olacaktır.” İfadeleri yer aldı.

Ticari Taksiler için yapılan açıklamada ise “Ulaşım Koordinasyon Merkezi’nin (UKOME) 27.12.2017 tarihinde yapılan toplantısında, Muğla ilinde faaliyet göstermekte olan Ticari Taksilerin 2018 yılında uygulayacakları fiyat tarifelerine zam yapılmaması yönünde karar alınmıştır. Muğla ili genelinde bulunan Şoförler ve Otomobilciler Oda Başkanlıklarından alınan görüşler ve ülkemiz genelinde uygulanmakta olan taksimetre ücretleri üzerinden yapılan değerlendirme neticesinde, 2018 Yılı Taksimetre tarifelerinin 2017 yılında belirlendiği şekli ile aynen uygulanmasına ve 03.09.2013 tarih ve 28754 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanan Taksimetre Muayene Yönetmeliği kapsamında taksimetrelerde kullanılan hesaplama değerlerini ihtiva edecek şekilde belirlenmesine karar verilmiştir. Vatandaşlarımızın taksi kullanımının arttırılması, belirlenmiş olan ücret uygulama esasları doğrultusunda standart bir taksimetre kullanımının amaçlanması ve ticari taksilerin işlevselliğinin arttırılarak vatandaşlara daha fazla fayda sağlaması amaçlanan UKOME Kurul Kararının hem esnafa hem de vatandaşlara hayırlı olması” değerlendirmesi yapılmıştır.

 

Açılış Ücreti
(TL)

Mesafe Tarifesi
(TL/Km)

Zaman Tarifesi
(TL/Saat)

Birim Zaman
(Dk)

Birim Zaman Ücreti
(TL)

Birim Mesafe
(m)

Birim Mesafe Ücreti
(TL)

4,00 ₺

4,50 ₺

30,00 ₺

1 Dakika

0,50 ₺

100 m

0,45 ₺