Meclis Canlı

Tarım Laboratuvarı’ndan 827 Analiz


12.04.2016



Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi yerleşkesi içinde kurdukları Toprak Sulama Suyu, Yaprak Analiz Laboratuvarı’nı Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi rektörü Prof.Dr.Mansur Harmandar ile birlikte ziyaret etti.



Muğla Büyükşehir Belediyesi’nin 418 bin TL, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi’nin 150 bin TL yatırım ve işbirliği ile kurulan, Türkiye’nin dört kapsamda yetkilendirilen tek laboratuvarı olan Toprak, Sulama Suyu, Yaprak Analiz Laboratuvarı’nı Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün ve Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi rektörü Prof.Dr.Mansur Harmandar ziyaret etti.



“Muğla’nın Geleceği ve Çiftçimizin Emeğinin Karşılığını Alması için Tarım Çok Önemli”

Muğla Büyükşehir Belediyesi, üniversite işbirliği ile 21 Ekim 2015’de açılan ve bugüne kadar 827 tahlil gerçekleştirilen Toprak Sulama Suyu, Yaprak Analiz Laboratuvarında incelemelerde bulunan Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün, laboratuvara üreticilerin kendilerinin ve Büyükşehir Belediyesi gezici numune aracı ile getirilen tahlillerle Muğla’nın toprağının, sulama suyunun, bitkilerinin bir datasının oluşacağını ve bu bilgilerle çiftçiye ürün çeşitliliği ve üretimle ilgili doğru bilgilendirme yapılabileceğini söyledi. Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr.Osman Gürün; “Muğla’da tarıma, üreticimize her konuda destek olmaya çalışıyoruz. Üniversitemizle birlikte kurduğumuz Toprak, Sulama Suyu, Yaprak analiz laboratuvarımıza kurulduğu günden bu yana Muğla genelinden üreticilerimizden numuneler geliyor. Bugüne kadar 750 toprak, 65 yaprak, 10 su, 2 gübre olmak üzere toplam 827 tahlil gerçekleştirdi. Laboratuvarımıza gelen numuneler sayesinde kısa bir süre içerisinde Muğla’nın tümünün toprağının suyunun, yaprağının bölge bölge datasını oluşturabileceğiz. Data her konuda olduğu gibi tarımda da çok önemli. Bu veriler sayesinde çiftçimize örnek çalışmalarla dikimler yaparak, hangi ürünleri nerelerde üretebileceğini, ürün çeşitliliğini, verimliliğini nasıl arttıracağını verilerle anlatabileceğiz. Bu da çiftçimizin emeğinin karşılığını alması ve Muğla’nın geleceği açısından çok önemli. Büyükşehir ve üniversitemizin bu işbirliği ile üreticilerimizin her zaman yanındayız.” dedi.



Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Mansur Harmandar, Muğla Büyükşehir Belediyesi ve üniversite işbirliği ile kurulan laboratuvarın vatandaşın tarımsal amaçla ihtiyaç duyacağı bütün analizleri yapabileceğini, bugüne kadar 800’ün üzerinde analizin başarıyla yapıldığını söyledi. Üniversitenin halka hizmet konusunda bugüne kadar elde ettiği bilgileri bu laboratuvar sayesinde hizmete dönüştürüldüğünü söyleyen Prof.Dr. Mansur Harmandar, bu hizmetteki katkılarından dolayı Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün’e ve laboratuvarda emeği geçen herkese teşekkür etti.