Meclis Canlı

Türk- Japon Dostluğu Muğla sahnesinde Notalarda Buluştu


04.10.2018

Muğla Büyükşehir Belediyesi Türk-Japon Dostluğu Dünya Barışına Çağrı konseri büyük ilgi gördü ve katılımcılara duygusal anlar yaşattı.

Gerçek Fedakarlık ve Dostluğun Hikayesi temalı konser Japon Şef Seiji Mukaıyama yönetiminde Muğla Büyükşehir Belediyesi Orkestrası ve Muğla Güzel Sanatlar Lisesi Korosu ile Menteşe ilçesi Muğla Büyükşehir Belediyesi Gazi Mustafa Kemal Atatürk Kültür Merkezi ve Bodrum Özel Marmara Koleji Salonu’nda iki gün sahnelendi. Muğla Büyükşehir Belediyesi Orkestrası 50 kişilik bir kadro ile Muğla Güzel Sanatlar Lisesi 32 Kişilik bir kadro ile konserde yer aldı. Konser iki ülke milli marşlarının okunması ile başladı. Konserde Japon Şefin Kii No Kuni Senfonik Suiti 1.Bölüm Kılpayı Tahran’dan Kaçış ve 2.Bölüm Ertuğrul Firkateyninin Yolculuğu seslendirildi.

Türkiye Cumhuriyeti tarafından 1985’de Tahran’da kurtarılan Yolculardan Numata Unichi’de Dostluk Konseri için Muğla’daydı

 1985 yılı İran-Irak Savaşı sırasında ölümle burun buruna kalan 215 Japon’un Türkiye tarafından kurtarılmasının hikâyesini anlatan konserin ilk bölümünde uçakta bulunan yolculardan Japon Numata Unichi konserde duygularını anlatan mektubu okudu. Sözlerine Türkçe iyi akşamlar diye başlayan Numata Unichi; “Bu mektubu şükran duygularımı ifade etmek için yazdım. Benimle beraber kurtulan diğer arkadaşlar adına kalbimin en derinliklerinden teşekkürlerimi sunmak istiyorum. 1985 yılında Türkiye bir uçak göndererek bizleri kurtardı. Peki bunu neden yaptı. Doğrusunu söylemek gerekirse o zaman hiçbir fikrim yoktu. Daha sonra öğrendim ki 1890 yılında bir Türk gemisi Japonya’da batmış, 500’den fazla denizci hayatını kaybetmişti. Japon köylüler kendi hayatlarını hiçe sayarak 69 denizciyi kurtarmıştı. Bu hikaye ağızdan ağıza yayıldı ve Türkler bunu hiç unutmadı. Bende yapılan iyilikleri hiç unutmayacağım.” dedi.  Bu etkinlik için Japonya’dan gelen Numata Unichi konser sonunda verdiği röportajında; “1985’in mart ayıydı. İran-Irak savaşında Saddam Hüseyin hava sahasını kapatacağını söyleyip havadaki her uçağın düşürüleceğini söylüyordu. Bizler de Tahran’da yaşayan yabancılar olarak bir an önce kaçmak istiyorduk. Saddam 48 saat mühlet verdi. Havaalanına doluşmuştuk ama bilet bulamıyorduk. Ve sonra 19 Mart’ta Türk Hava Yolları’nın bir uçak göndereceği haberini aldık. Sonuçta THY geldi ve bizi o savaş ortamından kurtardı. O uçağı kullanan rahmetli kaptan pilot Orhan Suyolcu ve hostesler Manolya Komutan ve Ayşe Özalp’e hayatımı borçluyum. Kendilerine ve Türk milletine nasıl teşekkür edeceğimi bilemiyorum.” dedi. Konserin Bodrum ayağında 2013 yılında vefat eden kaptan pilot Orhan Suyolcu’nun eşi Helga Suyolcu, oğlu Attila Suyolcu, hostesler Manolya Komutan ve Ayşe Özalp’de katıldı. Duygu dolu anların yaşandığı konser alkışlarla sona erdi.