Muğla Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Amaçlı Toprak Sulama Suyu ve Bitki Laboratuvarı bugüne kadar Türkiye genelinde 30 ilden, Kıbrıs ve Kazakistan’dan 7857 numuneyi analiz etti.
Muğla Büyükşehir Belediyesi ve Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi işbirliği ile üniversite yerleşkesi içerisinde kurulan Tarımsal Amaçlı Toprak Sulama Suyu ve Bitki Laboratuvarı Türkiye’nin farklı şehirlerinden ve komşu ülkelerden gelen topraklarını analiz etmeye devam ediyor. Bugüne kadar 6104 toprak, 1491 bitki, 262 su olmak üzere toplam 7857 numune analiz edildi.
2015 yılında kurulan Tarım laboratuvarına Muğla dışında farklı illerden ve ülkelerden de numune geliyor. Çanakkale’den 366 numune, Denizli’den 238, Tekirdağ’dan 144, İzmir’den 66, Kahramanmaraş’tan 62, Aydın’dan 35 numune Muğla’da analiz edildi. Ayrıca Kazakistan’dan 4, Kıbrıs’tan da 2 numune analizi yapıldı.
Toprakta Temel Analizler, Detaylı Toprak Analizleri, Sulama Suyu Analizleri, Bitki Analizleri alanlarında yetki belgesine sahip ve 4 alanda analiz yapabilen Türkiye'nin sayılı laboratuvarlarından birini Muğla'ya kazandıran Muğla Büyükşehir Belediyesi tarıma yaptığı yatırımlarla dikkat çekiyor. Tarım laboratuvarı yanında Duyusal Analiz Laboratuvarı, Türkiye’nin en kapsamlı Yerel Tohum Merkezi, Meyve Sebze Kurutma tesisi, Koku Vadisi, Sakız Deneme Bahçesi, Trüf Mantarı üretim alanı, fidan ve yem bitkisi desteği, mera projesi ve tarlanıza geliyoruz projelerini hayata geçiren Muğla Büyükşehir Belediyesi ayrıca kooperatiflerle alım garantili çiçek üretiyor.
Başkan Gürün; “Toprağını Satma Ürününü Sat” sloganımız ile kırsal Muğla’da üreticilerimizin üretmesini, ürettiği ürünün karşılığını alabilmesini ve tekrar üreten köylünün milletin efendisi olmasını istiyoruz.”
Tarımın bir ülkenin kalkınmasında baş aktör olduğunun altını çizen Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün, üreten, ürettiğinin karşılığını alan bir sistem için Muğla’da hizmet ve proje ürettiklerini söyledi.
Başkan Gürün; “Verimli topraklara, başat ürünlere sahip Muğlamızda Büyükşehir Belediyesi olarak tarıma ayrı bir önem veriyoruz. Ülkemizde ve Muğlamızda tarımın sorunlarını, neden üreten bir Türkiye’den ithal eden bir ülke haline geldiğimizi, çiftçilerimizin neden topraklarını satmak zorunda kaldığını değerlendirerek Büyükşehir Belediyesi olarak yapabileceklerimizi belirledik. Puzzle parçaları gibi birbirini tamamlayan hizmet ve projeleri hayata geçiriyoruz. Toprağımızın analizi, hangi elementlere sahip olduğu, hangi ürünün üretilmesine, hangi gübrenin kullanılmasına uygun olduğu gibi etmenleri bilimsel yöntemlerle üreticilerimizin bilmesi için ilk olarak Tarım Laboratuvarımızı hayata geçirdik. Kısa zamanda sadece Muğla’nın değil ülkemizin farklı şehirlerinden gelen numunelerin de analizini yapmaya başladık. Ayrıca 2015’de hizmet vermeye başlayan laboratuvarımızdaki verilerle Muğla’nın toprak analiz kitabını yayınladık.
Üreticilerimiz laboratuvarımızdaki testlerden sonra toprağında hangi üründen daha fazla verim alacağını biliyor. Fidan desteği veriyoruz. Tarlanıza geliyoruz projemizle her aşamada üreticimizin yanında oluyoruz. Yerel tohum merkezimizde Ata tohumlarımızı saklıyor, üreticilerimizle paylaşıyoruz. Ürettikleri ürünlerin ihtiyaç fazlasını Meyve sebze kurutma tesisimizde kurutuyor katma değeri yüksek ürün elde etmelerini sağlıyoruz. Alternatif ürünler içinde Muğlamızda koku vadisinde lavanta, ada çayı biberiye fideleri üretiyoruz. İlk lavanta hasadımızı da yaptık. Ayrıca sakız ağacı projesi ve trüf mantarı projelerini de hayata geçirdik. “Toprağını Satma Ürününü Sat” sloganımız ile kırsal Muğla’da üreticilerimizin üretmesini, ürettiği ürünün karşılığını alabilmesini ve tekrar üreten köylünün milletin efendisi olmasını istiyoruz” dedi.