Meclis Canlı

Türkiye’nin İlk Kadın Valisi Lale Aytaman Başkan Gürün’ü Ziyaret Etti


10.06.2021


Türkiye’nin ilk kadın Valisi olarak Muğla’da 1991-1995 yılları arasında görev yapan Lale Aytaman Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün’ü ziyaret etti. Aytaman, Muğla’yı yakından takip ettiğini belirtirken, Büyükşehir Belediyesi’nin hizmetlerini çok başarılı bulduğunu ve özellikle tarım alanındaki projelerin çok değerli olduğunu söyledi.

 

Türkiye'nin ilk kadın Valisi olan ve ilk görevini 1991-1995 yılları arasında Muğla’da yapan Lale Aytaman, Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün’ü ziyaret etti. Aytaman, Muğla'da kadının el emeğinin değerlendirilmesi amacıyla kurduğu MELSA'yı (Muğla El Sanatları) 26 yıl sonra yeniden ziyaret etti.

İlk görev yeri olan Muğla’nın kendisinde özel bir yeri olduğunu ve sürekli takip ettiğini belirten Aytaman Büyükşehir Belediyesi’nin hizmetleri ile ilgili de açıklamalarda bulundu.


Aytaman, “Şehre Girerken İçim Açıldı”

Muğla’da neler olup bittiğini sürekli takip ettiğini söyleyen Aytaman, Muğla’nın çok düzenli bir kent haline geldiğini ve burada yaşayanların çok şanslı olduğunu söyledi. Aytaman, “Şehre girerken inanın ki içim açıldı. Çok güzel ve düzenli bir kente giriyoruz dedim. Muğla’da yaşayanlar gerçekten çok şanslı. Sizlere hizmetlerinizden dolayı teşekkür ederim. Muğla’da ne oluyor ne bitiyor hepsini yakından takip ediyorum” dedi.

Aytaman, “Belediyemiz çok değerli hizmetleri ile Muğla’yı geliştiriyor. Başkanımıza çok güveniyorum”

Görev yaptığı dönemde özellikle kadınların üretime katılmaları ve alternatif üretim kaynakları yaratmak için önemli çalışmalar yapan Lale Aytaman bu kapsamda MELSA’yı kurmuş ve özellikle yaygın olan tütün üretimine alternatif oluşturmuştur. Yıllar sonra MELSA’yı tekrar ziyaret eden Aytaman, “Ben İpek böcekliği üretimini başlatırken gerçekten kadın istihdamını arttırmak istedim. Bu kapsamda Yeşilyurt’ta küçük bir el dokumacılığı müzesinin kurulmasını değerli başkanımızdan talep ediyorum. Benim elimde de çok kıymetli ürünler var. Bunları kıyıp da bir yere veremiyorum. Ancak size güveniyorum. Elimdeki tüm ürünleri size vermeye hazırım. Ben Osman Başkanıma güveniyorum” dedi.


Başkan Gürün, “Valimiz çok değerli fikirleri ile bize ilham kaynağı olmaya devam ediyor.”

Lale Aytaman’ın ziyaretinden dolayı çok mutlu olduklarını söyleyen Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün, Aytaman’ın Muğla için çok değerli bir isim olduğunu ve yıllar geçmesine rağmen Muğla’ya yapılacak hizmetler ile ilgili sürekli görüş alışverişinde bulunduklarını belirtti.

Başkan Gürün, “Sayın valim bizim ve Muğla için çok değerli bir isim. Bu kadar yıl geçmesine rağmen sayın valimiz Muğla ve bizimle olan irtibatını hiç kesmedi. Yapılan ve yapılacak işlerle ilgili bizlere katkıda bulunmaya devam ediyor. Kendisinden çok ilham alıyorum. Muğla’mıza çok önemli hizmetler yaptı. MELSA’nın kuruluşu tamamen sayın valimizin iradesiyle oldu. İpek böcekçiliği ile ilgili büyük projesi vardı. Birçok ünlü markayı Muğla’ya getirdi. Büyükşehir Belediyesi olarak Menteşe Belediyemizle birlikte Yeşilyurt’ta ipek böcekçiliğini tekrar ayağa kaldıracağız. Yeşilyurt’un yanı sıra Bayır ve Seydikemer’de de ipek böcekçiliğini yaygınlaştırıyoruz.  Yeşilyurt’ta Maşat bölgesinde bulunan belediyemizi ait alanda sayın valimizin de bahsettiği gibi eski dokuma aletleri ve diğer malzemelerle müze düşüncemiz var. Kadın emeği ile üretimi her alanda destekliyoruz. Koku vadisi’nden kooperatiflerimize pozitif ayrımcılık yaparak kadın istihdamını ve kadın üreticilerimizin yanındayız. Sayın Valimizin Muğla’mıza çok önemli katkıları oldu, değerli fikirleri ile katkı vermeye devam ediyor. En sıkı takipçilerimizden. Kendisine  ziyaretleri ve Muğla’ya olan katkılarından dolayı çok teşekkür ederim” dedi.