Meclis Canlı

Ülgen, “Suya bir zam söz konusu değildir”


14.05.2020


Muğla Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürü Baki Ülgen, son zamanlarda sosyal medya, yazılı ve görsel basında su faturalarına dair yer alan paylaşımlar ve haberlerden dolayı MUSKİ Genel Müdürlüğü’nün sosyal medya hesabından açıklama yaptı.

Ülgen, “2019 yılından bu yana herhangi bir tarife değişikliğine gidilmedi. Yani suya bir zam söz konusu değildir” dedi.

İl genelinde su faturalarının yüksek geldiğine dair sosyal medya, yazılı ve görsel basında yer alan paylaşımlar ve haberler nedeniyle Muğla Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi (MUSKİ) Genel Müdürü Baki Ülgen, MUSKİ Genel Müdürlüğü’nün sosyal medya hesabından canlı yayın yaparak açıklama yaptı.

“Muğla’daki suyun yüzde 60’ı indirimli tarifeden faturalandırılıyor”

Tüm Dünya’nın olağanüstü COVID-19 sürecinden geçtiğini ifade eden MUSKİ Genel Müdürü Baki Ülgen, Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü’nün hayatın doğal akışını bozmamak adına her türlü hizmeti yerinde ve zamanında vermeye devam ettiğini vurguladı. Ülgen, “Su ve Kanalizasyon İdaresi’nin su faturaları üzerinden yaptığı işler son günlerde gündeme taşındı. 12 Mart’ta devletimizin aldığı tedbirler çerçevesinde teması en aza indirmek adına Nisan ayı okumalarımızı elektronik ortamda yani eski dönemlerde faturalandırdığımız tüketimler üzerinden konutlarımızda bu şekilde uygulama ile gerçekleştirdik. Yeni abonelerimizde de emsal alabileceğimiz geçmiş dönemdeki tüketimleri baz alarak uygulamaya kattık. Kapanan iş yerleri içinde Mart ayındaki faturalandırmalar 12 Mart’tan sonra gerçekleştiği için yüzde 50lik bir oranla devam edildi. Bu hassasiyet için su faturaları ödemelerini 20 Nisan’a, 20 Nisan’da ki faturaları da 20 Mayıs’a erteleyerek vatandaşlarımızın temasını engelleyip hem de ödeme koşullarında faiz uygulanmaması için vadeleri öteleyerek böyle bir hizmet anlayışında bulunduk. Mayıs ayının başından beri klasik okuma yapıyoruz. Bir aylık süreçten sonra normal yerinde okumaya geçildi. Klasik okumada da normal sayaçların üzerindeki değerleri alarak bildirdik. Geçen ay kıyasen yapılan faturalarımız elektronik ortamda gönderilmişti. Elektronik ortamda gönderilen faturalar da SMS ve E-maillerde faturalara düzenleme yapılacağı ve bu düzenlemelerden sonra kişilere ulaşacağını ifade ettik. Akabinde 15 Bin vatandaşımız bize endeks bilgileri ile ilgili geri bildirimde bulunmuş ve abonelerin Nisan ayı faturaları yeniden düzenlenerek tekrar yeni fatura gönderip bunun üzerinden ödemek isteyen vatandaşlarımız ödemelerini gerçekleştirdi.  Tüketimler acısından bakıldığında zaten Muğla’nın yüzde 60’ı indirimli tarifeler üzerinden yararlanıyor” dedi.

“Yasa gereği suda indirim yapmak söz konusu değil”

Su fiyatlarında indirimin yapılabilmesi için kanunun açık hükümleri olduğunu vurgulayan Ülgen, bu nedenle Muğla Büyükşehir Belediye Meclisi’nin ve MUSKİ Genel Müdürlüğü’nün yapabileceği herhangi bir şeyin olmadığını ifade etti. Ülgen, sözlerine şu şekilde devam etti: “Tam maliyetle hesaplanan su faturaları içerisinde maliyete etken personel, elektrik, kimyasal, akaryakıt, yatırım, işletme giderleri borularımız ve vanalarımız gibi birçok unsurun etkisiyle işletme faaliyetleri sabit kalıyor. Yasa tasarısı sadece su faturalarının ertelenmesiyle ilgiliydi. Fakat elektrik giderinde bir indirim,  KDV’de çevre ve temizlik vergisinde, personel giderlerinde söz konusu bir indirim olmadığı için su maliyetleri düşmediği gibi bu dönemdeki artışları gördüğünüz üzere kurlarda bile artış söz konusudur.Dolayısıyla bir indirim söz konusu olabilmesi için burada yetki acısından kanuni düzenlemeye ihtiyaç vardır. Bu yetki de Muğla nezdinde hiç kimsede bulunmayıp, sadece kanun yapıcının yetkisinde bulunmaktadır. İndirim söz konusu yasalarla kısıtlı olduğu için herhangi bir indirim yapılması mümkün gözükmüyor.”

“Vatandaşlarımızın bize müracaat etmesi durumunda faturalarını yeniden hesaplayacağız”

Su faturalarını ödemek isteyen vatandaşları hiç zorlama gayreti içerisinde olmadıklarını söyleyen Ülgen, şunları ifade etti: “Vatandaşlarımız istedikleri gibi vade ötelemeleriyle 20 Temmuz tarihine kadar ötelenmesine devam ediyoruz. Bu durumda da hiçbir gecikme faizi almadan ödeme güçlüğü çekilmemesi adına hatta suyu kesmediğimiz ve herhangi bir işlem de tesis edilmediği için vatandaşlarımız rahatlıkla kullanabilirler. Öteleme sürecinin sonrasında da taksitlenme konusunda yine kararnamede yazan 3 eşit taksitle yine Temmuz ayı meclisinde alacağımız kararlarla daha uygun hale getireceğimizi düşünüyorum. Faturaların yüksek geldiği bu iki aylık dönemde kademeden kaynaklandığını düşünen vatandaşlarımız da bize müracaat etmeleri suretiyle faturaları hem taksitlendirmeleri hem de dönem içerisindeki kademe aralıklarıyla ilgili müracaatları sonrasında bu 60 günlük süreci veya okuma süreçleri arasındaki kademeleri uygun şekilde hesaplayıp kendilerine yeniden fatura düzenleme olanağına sahibiz. Vatandaşlarımız gerek e-mail adreslerimize gerek de ofisimize gelerek yada çağrı merkezimiz üzerinden bize ulaşarak kendilerine her türlü desteği sağlayacağız.”

“Suya bir zam söz konusu değildir”

2019 yılından bu yana herhangi bir tarife değişikliğine gidilmediğini ve suya bir zammın söz konusu olmadığını vurgulayan Ülgen, “Su fiyatları aynı şekilde aynı fiyatlarla devam ediyor. Sadece Covid-19 süresinde sağlığımız açısından su tüketimi artışından kaynaklanıyor. Çünkü otomasyon sistemlerinden gördüğümüz iş yerleri, oteller vs kapalıyken konutlarda çok ciddi su tüketimi artmış durumda. Su tüketimleri herkeste artmış durumda. Bu nedenle artıştan dolayı faturalara yansıyor” şeklinde konuştu.

“MUSKİ katı atık bedellerinden herhangi bir ücret almıyor”

Son olarak katı atık konusunda da bilgilendirme yapan Ülgen, “MUSKİ Genel Müdürlüğü işletme giderleri olmasına rağmen katı atık bedellerinen herhangi bir ücret almıyor. Dolayısıyla MUSKİ Genel Müdürlüğü’nün su faturalarında yer alan katı atık bedelleri kısmındaki maliyetlede çok fazla dahil olduğu bir durum bulunmuyor. Biz MUSKİ olarak sadece bedellerinin tahakkuk edilmesi, vezneler ve otomatik ödeme araçlarıyla aldığımız bedelleri ilçe belediyelerine göndermek ile mükellefiz. Her ayın 20’sinde katı atık bedellerinin 13 ilçe belediyesine yönlendiriyoruz” diyerek sözlerini tamamladı.