Meclis Canlı

Ülke turizmi başrol oyuncuları ile İstanbul’da masaya yatırıldı


20.12.2019


Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün İstanbul’da düzenlenen Yerel Yönetimiler ve Turizm Zirvesi’ne katıldı.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun katıldığı Yerel Yönetimler ve Turizm Zirvesi Kentlerin Kalkınması ve Turizm, Kent Kimliği ve Alternatif Turizm, Turist Profili Odaklı Kentsel Gelişim ve Yerelden Bakış olmak üzere dört oturumda düzenlendi.

Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün ilk oturumda Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Prof.Dr.Yılmaz Büyükerşen, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Yönetim Kurulu Başkanı Osman Ayık, TÜRSAB Yönetim Kurulu üyesi Nalan Yeşilyurt ile birlikte ülkemizde kentlerin kalkınması ve turizme etkisi konularında görüşlerini paylaştı.

Yerel Yönetimler ve Turizm Zirvesi’nde konuşan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu şunları söyledi; “Turistleri uçaklarla havalimanına, oradan da otobüslerle 5 yıldızlı otellere götürüp tatilleri gittikten sonra da aynı şekilde göndermek turizm değildir. Bunun turizm olmadığını turizmciler de biliyor. Turist, 24 saat yaşayan bir kente geldiğini hissetmelidir. İstanbul’daki 5 yıldızlı otelin fiyatıyla Paris’teki 1 yıldızlı otelin fiyatının aynı, turist başına harcama 647 dolara düştü. Sırf deniz turizmiyle olmaz ki, kültür, doğa, kongre turizmi olmalı. Bunu yapmak için tüm dünyada yankılanacak çalışmalar yapılması gerekiyor. Turist yılın 12 ayı Türkiye’ye gelmiyorsa bunun en önemli nedeni siyasi iktidardır. 58’inci hükümet döneminde yani 2003’te çıkardıkları acil eylem planında belediyelerle ilgili de bölüm vardı. Orada belediyelerin bütçelerinin 6 ay içinde arttırılacağı söyleniyordu. Ancak aradan neredeyse 18 yıl geçti. Bırakın arttırmayı belediyelerin bütçelerini kısmaya çalışıyorlar’ şeklinde konuştu.

Kılıçdaroğlu; ‘’Turistin yüzde 90’ı bizim belediyelerimizin olduğu yerlere geliyor’’

Türkiye’ye gelen turistin yüzde 90’ının CHP’li belediyelerin olduğu bölgelere geldiğini söyleyen Kemal Kılıçdaroğlu, ‘Hükümet buralara destek vermek yerine onların kaynaklarını nasıl keserim diye düşünüyor. Ama biz her türlü engeli aşıp görevimizi yapacağız. Şikayet eden değil, sorunu çözen taraf olacağız. Şehrimize, ilçemize, beldemize gelen turisti Türkiye’den memnun olarak göndereceğiz’ ifadelerini kullandı.

Yerel Yönetimler ve Turizm Zirvesi Kentlerin Kalkınması ve Turizm oturumunda konuşan Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün Türkiye’nin dünyada turist girişi açısından altıncı, turizm geliri açısından ise on dördüncü olduğunu söyledi. Deniz, kum, güneş kendi tabiri ile yedir, içirt, kızart turizminden bir an önce vazgeçilmesi gerektiğinin altını çizen Başkan Gürün turizm master planı yapılarak 12 aya yayılan, kültür, sağlık, spor, agro gibi turizmin çeşitlendirilmesini ve nitelikli turistin ülkemize çekilmesi gerektiğini söyledi.

Başkan Gürün; “Turizmde söz sahibi şehirlerde yatırımlar artan nüfusa göre yapılmalı”

Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün; “Ülkemiz ve Muğlamız için turizm vazgeçilmez bir sektör. Merkezi hükümet ve yerel yönetimler olarak bizlere turizm potansiyelini arttırmak, yerli ve yabancı misafirlerimizi en iyi şekilde ağırlamak için büyük bir görev düşüyor. Muğla yerleşik nüfusu 967 bin 487, yazlık nüfusu 5 milyona yaklaşan ülkemizin turizmde üçüncü söz sahibi şehri. Yerel yönetimler olarak biz Muğlamızda alt yapı yatırımını yazlık nüfus olan 5 milyona göre yapmak zorundayız. Muğlamızın alt yapı ve kanalizasyon için en az 5 Milyar TL yatırıma ihtiyacı var. Öz kaynaklarımız yanında dünya bankasından sağladığımız krediler ile alt yapı konusunda büyük bir alt yapı yatırımını başlattık. Merkezi hükümetin de Muğla gibi turizm potansiyeli yüksek, hassas, korunması gereken bir coğrafyaya sahip şehirlerde taşın altına elini sokması ve buna göre yatırım ve planlama yapması gerekiyor.” dedi.

“Ülkemiz ve Muğlamız için turizm master planı yapılmalı”

Türkiye ve Muğla için turizm sektöründe herhangi bir planlama yapılmamasının sıkıntılarını bu ülkenin birçok kez yaşadığını söyleyen Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün turizm master planı yapılarak yatak kapasitesinden, marinalara, 12 ay turizmden, teknolojik gelişmelerin turizme yansımasına her şeyin planlanması gerektiğini söyledi. Dünya’da ileriki yıllarda Çin ve Hintli turistlerin turizm sektöründe başrolde olacağını söyleyen Başkan Gürün deniz, güneş, kum ile ilgilenmeyen tamamen kültür, sağlık, spor, yeni yerler keşfetme niyetinde olan ve internetten gidecekleri yerleri araştıran, rezervasyon yaptıran bir turizm anlayışının gelişeceğini sözlerine ekledi.