Muğla Büyükşehir Belediyesi 30 Eylül 2018’de ülkemizin batı kıyılarını etkilemesi beklenen ve sürekli değişkenlik gösteren Tropik Fırtına öncesi farklı senaryolar için çalışmalarını tamamlayarak tüm birimlerini AKOM koordinesinde ve AFAD ile eş güdümlü olarak teyakkuza geçirdi.
Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün açıklamasına göre, Türkiye’ye doğru gelen fırtınanın Ege Bölgesi’ni etkilemesi durumunda, 30 Eylül Pazar günü rüzgar hızının saatte 100-120 kilometreye ulaşacağı ve yağışların metrekarede 75 kilogram ve üzerinde beklendiği yönündedir. Şiddeti ve yeri konusunda sürekli değişkenlik gösteren Tropik Fırtına ile ilgili Muğla Büyükşehir Belediyesi tüm ekipleri ile her türlü farklı senaryo için teyakkuza geçmiştir. İtfaiye, MUSKİ, Fen İşleri, Ulaşım, Çevre Daire Başkanlığı ekipleri özellikle sahile kıyısı olan ilçeler başta olmak üzere tüm il genelinde muhtemel olumsuzluklara karşı(çatı uçmaları, ağaç devrilmeleri, su baskınları, deniz, göl seviyelerinin yükselmesi, kritik alt yapı tesisleri) tedbirlerini almış, personel sayılarını arttırmıştır. MUSKİ ekipleri dere temizliği yapılan alanları da tekrar kontrol ederek tedbirini almıştır. Ayrıca tüm teçhizat ve iş makineleri kritik bölgelere konuşlandırılarak müdahale süresinin kısaltılması amaçlanmıştır.
Değişen durumlara göre kamuoyu bilgilendirilmeye devam edecektir.
Şiddetli Rüzgar ve Fırtınadan Korunma yolları
Fırtınadan önce
"Hazırlıklı olun"
Fırtına uyarılarını radyo ve TV den takip edin.
Meteoroloji’den telefonla bilgi alın.
Merdiven, bahçe mobilyası gibi serbest nesneleri ya da pencere ve camları kırıp içeri girebilecek her şeyi emniyete alın.
Kapı ve pencereleri, özellikle evin rüzgar alan tarafında olanları, garaj kapısı gibi büyük kapıları kapatın ve emniyetli bir şekilde bağlayın.
Araçları, varsa garaja park edin, yoksa onları bina, ağaç, duvar ve çitlerden uzakta tutun.
Çatı katı /tavan arası kapılarını ya da kapaklarını kapatın ve sürgüyle emniyete alın.
Eğer pencerelerde panjur / kepenk varsa bunların kapatılıp bağlandığından emin olun. Eğer bacalar uzun ve kötü durumdaysa mümkün olduğunca sağlamlaştırın.
Afet ilk yardım çantasını yanınıza alın.
Fırtına sırasında
"Güvende olun"
Mümkün olduğunca içerde kalın.
Dışarı çıkarsanız, bina ve ağaçlara yakın yerlerde yürümeyin ve onlara sığınmayın.
Duvar ve çitlerin korunaklı tarafından uzak durun, korunaklı tarafa yıkılacağını unutmayın.
Fırtına devam ederken hasarı onarmak için dışarı çıkmayın.
Evinize girerken ve çıkarken kapıları arkanızdan kapatın ve güvenli yolu tercih edin.
İçerdeki kapıları yalnızca ihtiyacınız olduğunda açın ve arkanızdan kapatın.
Fırtınaya maruz kalan yollarda araba kullanıyorsanız (köprüler ve viyadükler) dikkatli olun mümkünse yolculuğunuzu erteleyin ya da alternatif yollar bulun.
Eğer yüksek bir aracınız varsa ya da yüksek bir aracı çekiyorsanız daha da dikkatli olun, yavaşlayın ve yandan esen rüzgara dikkat edin.
Gerçekten gerekli olmadığı sürece yolculuk yapmayın.
Fırtınadan sonra
"Tedbiri elden bırakmayın"
Yere düşmüş ya da hala sallanmakta olan elektrik / telefon kablolarına dokunmayın.
Duvar, bina ve ağaçlara yakın yürümeyin, fırtınanın zayıflatmış olabileceğini unutmayın.
Savunmasız komşu ve yakınlarınızın güvende olduğundan emin olun ve tamirat için gerekli düzenlemeleri yapmalarına yardım edin.