Meclis Canlı

Yapımı Devam Eden Milas Katı Atık Tesisi’ne Başkanlardan Ziyaret


05.04.2018

Muğla Büyükşehir Belediyesi Başkanı Dr. Osman Gürün ve Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat, 17 Milyon 137 Bin TL yatırımla yapımı devam eden Milas Katı Atık Düzenli Depolama Tesisini inceledi.

“Çevre Dostu Muğla” sloganıyla İl genelinde yaptığı çevreci yatırımlarla Muğla’nın yeşilini ve mavisini koruyan Muğla Büyükşehir Belediyesi, Milas’ta yapımına başladığı katı atık düzenli depolama tesisi ile çevre yatırımlarına bir yenisini daha ekliyor. Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün ve Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat, 17 Milyon 137 Bin TL yatırımla yapımı devam eden Milas Katı Atık Düzenli Depolama Tesisini ziyaret ederek incelemelerde bulundu.

Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat; “Büyükşehir’in Çevreci Yatırımı ile Milasımızı koruyarak Geleceğe Taşıyacağız”

Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat, kurulduğu günden bu yana Muğla’ya ve Milas ilçesine büyük yatırımlar yapan Büyükşehir Belediyesi’nin en önemli yatırımının Katı Atık Düzenli Depolama tesisi olduğunu söyledi ve tesisin elektrik, gübre üretmesi gibi özellikleri ile dünya standartlarında olduğunu belirtti. Milas’ın Katı Atık Düzenli depolama tesisi sayesinde uzun yıllar çöp sorunu yaşamayacağını, çevrenin ve doğanın korunacağını söyleyen Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat, Muğla’ya ve Milas’a hizmetleri için Başkan Gürün’e teşekkür etti.

Başkan Gürün; “Muğla’da Mavi ve Yeşili Koruyoruz. Çünkü Muğlamız Hizmetin En İyisini Hak Ediyor”

Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün Muğla’nın mavisi, yeşili, doğası ile korunması gereken bir coğrafya olduğunu, Büyükşehir Belediyesi olarak çevreci yatırımları, projeleri ile Muğla’nın geleceğine yatırım yaptıklarını söyledi. Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün; “Büyükşehir Belediyesi olarak Muğlamızda 13 ilçemize hizmet edecek katı atık tesislerini hayata geçirerek Muğlamızda vahşi depolamanın önüne geçmek istiyoruz. Bu nedenle Menteşe ilçemizde dört ilçemiz Menteşe, Ula, Yatağan, Kavaklıdere’ye hizmet edecek tesisin yapımını gerçekleştirdik ve hizmete açtık. İlimizin eksikliği Tıbbi Atık tesisini de il merkezi Menteşe ilçemizde hizmete sunduk. Fethiye ilçemizde 2.lotu açarak hizmete açtık. Milas ilçemizde de temelini attığımız 17 Milyon 137 bin TL yatırımın yakında açılışını yapacağız. Muğla’nın beşte bir çöpünü üreten Bodrum Katı Atık tesisinin de yapımına başladığımızda Muğla’da çevre halkasını tamamlamış olacağız. Vahşi depolamanın önüne geçecek, eski vahşi depolama alanlarını da rehabilite edeceğiz. Düzenli Katı Atık tesislerimizden elektrik ve gübre üreteceğiz. Çevreci yatırımlarla Muğlamızı koruyoruz. Çünkü çevreye yapılan yatırım geleceğe yapılan yatırımdır.”dedi.

Tesis Bölgenin 25 Yıllık İhtiyacını Karşılayacak

Milas katı atık düzenli depolama tesisi 2 lot olarak yapılarak bölgenin yaklaşık 25 yıllık ihtiyacını karşılayacak. Günlük 250 ton atığın bertaraf edileceği düşünülen tesisin yüzde 80 yapım işi tamamlanmış durumdadır. Tesisin kullanıma açılması ile birlikte Milas İlçesinde yaklaşık 30 yıldır kullanılmakta olan vahşi çöp döküm sahası rehabilite edilecek.

Elektrik ve Gübre Üretilecek

Tesis alanında biyobozunur atık azaltımını sağlamak amacı ile kurulacak fermantasyon tesisiyle elektrik enerjisi üretimi yapılacak. Fermentasyon tesisinden çıkacak atık ısının değerlendirileceği tesis alanında sera kurulumu gerçekleştirilecek olup, artan ısı enerjisinin de bölgede kullanımı sağlanabilecektir. Ayrıca tesis alanında karışık atık içinde bulunan ekonomik değeri olan atıkların ayrıştırılmasının sağlandığı ön işlem tesisi kurulacak. Böylelikle depolanan atığın miktarı azaltılarak tesisin daha uzun süre kullanımı sağlanmış olacak.