Meclis Canlı

Yerel Tohumlar Muğla’dan, üretim Türkiye’den


05.02.2020


Muğla Büyükşehir Belediyesi’nin başlattığı yerel tohum dağıtımına Türkiye’nin 72 ilinden 2763 talep geldi.

“Yerel Tohum Ulusal Güç” sloganı ile Türkiye’nin en kapsamlı Yerel Tohum Merkezi’ni Muğla’da kuran Büyükşehir Belediyesi ürettiği tohumların dağıtımına devam ediyor. www.yereltohum.mugla.bel.tr adresine Türkiye’nin 72 ilinden 2763 yerel tohum talebi geldi. Vatandaşların göstermiş olduğu yoğun ilgiye anında karşılık veren Muğla Büyükşehir Belediyesi devam eden yerel tohum dağıtımlarında 13 bin 815 paket rakamına ulaştı.

Türkiye genelinde 65, Muğla ili özelinde 85 çeşit yerel tohumun vatandaşlara ulaştırılacağı yerel tohum dağıtımına vatandaşlar 31 Mart tarihine kadar başvurabilecek. Tohumculuk kanunu gereği her aileye ihtiyaç miktarı kadar tohum verildiğinden ve talebin fazla olması nedeniyle 5 farklı çeşitte yerel tohum dağıtımı yapılıyor. www.yereltohum.mugla.bel.tr/tohumtalep sosyal medya hesabında bulunan yerel tohum talep formunu dolduran vatandaşlara kargo ile karşı ödemeli ücretsiz sınırlı sayıdaki tohumlardan gönderiliyor.

Başkan Gürün; “Ülkemizin 72 ilinden gelen yerel tohum talebi bizleri gururlandırdı ve mutlu etti.”

Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr.Osman Gürün “Yerel Tohum Ulusal Güç” sloganı ile başlattıkları çalışmaların meyvelerini almaya başladıklarını, Muğla’nın tohumlarının Türkiye’nin 72 ilinde toprakla buluşmasının gurur verici olduğunu söyledi. Başkan Gürün; “Ata tohumu dediğimiz ninelerimizin, köylümüzün sandıklarında sakladığı geleneksel tohumlarımızı kurduğumuz Türkiye’nin en kapsamlı yerel tohum merkezinde ev sahipliği yapıyoruz. 817 yerel tohumumuzu envanterimize ekledik. Bu tohumları ekim alanlarımıza ekiyor, bazı testlere tabi tutarak çoğaltıyoruz. Özellikli tohumlarımızı da -196 derecede dondurarak muhafaza ediyoruz. Büyükşehir Belediye’mizin sitesinden ya da Yerel Tohum Merkezi’mize gelerek yerel tohum talep eden vatandaşlarımıza da bu tohumları ulaştırıyoruz. Ülkemizin 72 ilinden gelen yerel tohum talebi bizleri gururlandırdı ve mutlu etti. Tohum çok önemli. Tohum geleceğin çok stratejik bir maddesi. Dolayısıyla Anadolu'nun çok zengin tohum varlığını üretmeliyiz ve geleceğe doğru bir şekilde taşımalıyız.

Başkan Gürün; “Üreten köylümüzün tekrar milletin efendisi olması için var gücümüzle çalışıyoruz.”

Yerel Tohum Merkezi’miz Türkiye'de örnek bir tesis. Muğlamızın ürettiği yerel tohumların ülkemizin 72 ilinde toprakla buluşacak. Türkiye’nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün sözü köylü milletin efendisi eksik söyleniyor. “Üreten köylü milletin efendisidir” İthal eden bir toplumdan tekrar üreten bir toplum olmamız için elimizden ne geliyorsa yapmaya devam edeceğiz.” dedi.