Meclis Canlı

Yörük Türkmenler Muğla’da Buluştu


15.06.2015

8.Muğla Yörük Türkmen Şenliği, Menteşe İlçesi Yılanlı Düzeyn Mevkii’nde binlerce vatandaşın katılımıyla gerçekleştirildi.

Muğla Büyükşehir Belediyesi, Menteşe Belediyesi’nin katkılarıyla Muğla Yörük Obaları tarafından 8.si düzenlenen Muğla Yörük Türkmen Şenliği’ne Yörük Dernekleri’nin yanı sıra yurt içinden ve yurt dışından yaklaşık 30 bin kişi katıldı.

8.Muğla Yörük Türkmen Şenliği’nde Yörük çadırları kurularak, temsili yörük göçü canlandırıldı. Ayrıca ata sporu yağlı güreşler meydanda yapıldı, halk oyunları oynandı ve yöresel sanatçılar sahne aldı.

Muğla Yörük Türkmen Şenliği’nde Muğla Yörük Obaları Derneği Başkanı Orhan Akcan, Muğla Yörük Obaları Derneği olarak Muğla’yı yurt içi ve yurt dışında en iyi şekilde temsil etmeye çalıştıklarını söyledi ve 8.Yörük Türkmen Şenliği’nin yeni alanını kendilerine tahsis eden Muğla Büyükşehir Belediyesi’ne ve Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün’e teşekkür etti. Menteşe Belediye Başkanı Bahattin Gümüş, Yörük Türkmen kültürünün Muğla’nın Menteşe ilçesinde 400 yıllık geçmişi olduğunu, bu kültürel zenginliğin korunarak gelecek nesillere aktarılması gerektiğini söyledi.

Muğla Valisi Amir Çiçek, bu yıl sekizincisi düzenlenen Muğla Yörük Türkmen Şenliği’nin daha nice seneler devam etmesini diledi ve Muğla’da bu şenliğin düzenlenmesindeki emekleri için Muğla Büyükşehir Belediyesi’ne ve Menteşe Belediyesi’ne teşekkür etti.

2015 Yörük Türkmen Beyi Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün

Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr.Osman Gürün, Muğla’da Yörük Türkmen Şenliği’nin ortak Yörük kültüründe insanları bir araya getirdiğini, amaçlarının ülkenin geleceğini sağlam temeller üzerine oturtmak olduğunu söyledi. Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün; “Muğla, Oğuz boylarının geldiği ve yerleştiği bir coğrafya. Ben Muğla Düğerekliyim. Düğerek24 Oğuz boyundan biri olan Bozokların Döğer kolundan geliyor. İsimlere baktığımızda çoğu Oğuz boylarının buradaki uzantılarından geliyor. Yani hepimiz kökümüze dayanarak akrabayız, kardeşiz ve birlikteyiz.” dedi. 

Yörük Türkmen’in en önemli özelliğini hürriyetine ve özgürlüğüne düşkün olması olarak tanımlayan Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün sözlerine şöyle devam etti; “Yörük Türkmenler, doğayla iç içe olduklarından doğayı ve çevresini korur. İnsan ilişkilerinde dürüstlüğe, mertliğe, değer verirler. Yaşadığı toprakları canı pahasına müdafaa eder ve savunur. Yörük Türkmen kültürü bütün Anadolu’da, Akdeniz’de, doğuda bu devletin kuruluşunda harç olmuştur. Bu tür şenlikler, birliktelikler Yörük Türkmen kültürünü geleceğe taşımak için çok önemli. Hep birlikte kol kola sevgimizi, birlikteliğimizi arttırarak geleceğe beraber yürümeliyiz.”

Muğla 8.Yörük Türkmen Şenliği’nde, Yörük Türkmen Dernekleri tarafından, Yörük Türkmen Şenliği’ne katkı ve desteklerinden dolayı 2015 Yörük Türkmen Beyi ünvanı Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün’e verildi.