Meclis Canlı

Yörük Türkmenler Muğla’da Buluştu


14.05.2018

Yörük Türkmen geleneğinin yaşatılması amacıyla bu yıl 11.si düzenlenen “Yörük Türkmen Şenliği” Menteşe İlçesine bağlı Düzeyn yaylasında yapıldı.

Yörük Türkmenlerin kültürünün ve geleneklerin yaşatılması için düzenlenen Yörük Türkmen Şenliği Muğla’nın merkez ilçesi Menteşe’de 8 ülke, 50 ilden yörükleri bir araya getirdi. Muğla Büyükşehir Belediyesinin destekleri ile bu yıl 11.si düzenlenen ‘Yörük Türkmen Şenliği’ Düzeyn yaylasında yapıldı. Yurtiçi ve yurt dışından birçok katılımcının yer aldığı şenlik iki gün sürerken şenlik alanı renkli görüntülere sahne oldu. Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün  Yörük Türkmen Kültürünün yaşatılmasına verdiği desteklerden dolayı Fethiye, Burdur, Denizli, Muğla ve Aydın Yörük Türkmen dernekleri tarafından “Bey” ilan edildi ve kendisine “Bey kuşağı” bağlandı.  

“Yörük Türkmen” Kültürü Tanıtıldı

Yörüklere özgü kültür öğelerinin tanıtılması ve yaşatılması için Düzeyn Yaylasında düzenlenen Yörük Türkmen Şenliğinde birçok etkinlik organize edildi. İki gün süren Yörük Türkmen Şenliği’nin ilk günü temsili yörük göçü Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün’ün katılımı ile gerçekleştirildi. Şenlik alanında Yörüklere özgü kıl çadırlar kurulurken çadırlarda yayık ayran ikramı yapıldı. Ayrıca Yörüklere özgü kültür öğelerinin yer aldığı birçok stant açıldı, yöresel oyunlar oynandı ve kızların gelin olurken uygulanan “kız alması” töreni temsili olarak sergilendi. Vatandaşların yoğun ilgi gösterdiği şenlikte yöresel sanatçılar konserler verirken halk oyunları gösterileri de yapıldı.  

Başkan Dr. Osman Gürün “Bey” İlan Edildi

Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün Fethiye, Burdur, Denizli, Muğla ve Aydın Yörük Türkmen Dernekleri tarafından “Bey” ilan edildi. Başkan Gürün’e Yörük Türkmen Dernekleri adına Denizli Yörük Türkmen Dernek Başkanı Yaşar Celal Ceylan kuşak bağladı. Başkan Osman Gürün’ün Yörük kültürüne verdiği desteklerden dolayı teşekkür eden Başkan Ceylan, “Biz kendi çabalarımızla kendi imkânlarımızla bu dernekleri kurduk. Biz derneklere sahip çıkılmasını istiyoruz. Belediye başkanlarımız siyasilerimiz tarafından bize maddi manevi destek verilmesini istiyoruz. Çünkü bu tür etkinlikler kolay yapılmıyor. Yıllardan beri takip ediyoruz Osman Başkanımız Muğla Yörük Obası derneğinin yanında olmuştur. Kendilerine tüm Yörük Türkmen dernekleri adına teşekkür ediyor Muğla, Aydın, Burdur ve Denizli beyi ilan ediyoruz” dedi.

Başkan Gürün; “Bölüşürsek Tok Oluruz, Bölünürsek Yok Oluruz”

Şenlikte konuşan Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün, Yörük Türkmenlerin insanlara ve dünyaya sevgi, hoşgörü ve güleryüzle baktığını ve bu kültürün ayrıştırıcı değil birleştirici olduğunu söyledi. Ülkenin birliğe ihtiyacı olduğunun altını çizen Başkan Dr. Osman Gürün, “Yörük Türkmen kültürü Türkün birliği için çok önemli bir olgudur. 11 yıl önce 30-40 kişiyle başlayan bu şenlikler şimdi Türkmenistan, Kazakistan, Azerbaycan, Özbekistan, Kırım, Suriye, Iraklı Türkmenler ve 50 farklı ilden gelen Yörük Türkmen obalarının bir araya geldiği büyük bir şenlik, büyük bir birliktelik haline geldi. Ülkemizin bu birliğe ihtiyacı var. Yunus Emre’nin dediği gibi “Bölüşürsek tok oluruz bölünürsek yok oluruz.” Hoşgörü ve sevgi ile bütün farklılıkları kucaklayarak Yörük Türkmen kültürünü ülkemizin birliği, dirliği için toplumun her kesimine anlatmalıyız.” dedi.

Muğla Yörük Obaları Derneği Başkanı Orhan Akcan, “Bu tür organizasyonları daha yaygın hale getirerek geçmişimizi bu günümüzü kayıt altına almamız gerekiyor. Eğer alamazsak kulaktan dolma yanlış bilgiler yayılıyor. Biz 80 milyon değil 400 milyonluk Türk dünyasının evlatlarıyız. Mustafa Kemal Atatürk’ün dediği gibi, “Ey ağalar beyler, Toroslara çıkın bir bakın. Nerede kara bir Yörük çadırı görürseniz, dumanı da tütüyorsa dünyada hiç bir güç bizi asla yenemez demiştir. Bizde diyoruz ki atam sen rahat uyu Toros dağlarında çadırda var duman da tütüyor. Yörükler ülkemizin bekası için bayrağına sımsıkı sarılmış devletinin yanındadır” diye konuştu.

Muğla Valisi Esengül Civelek; “Türk tarihinin en önemli ana yaşam şekli olan Yörük Türkmen kültürü ülkemizin ve Anadolu coğrafyasının vazgeçilmez değelerindendir. Kadim bir kültürdür. Muğlamız bu kültüre sahiptir ve bu kültürü yaşatmaktadır. Tarihimize, kültürümüze ve değerlerimize sahip çıkmak hepimizin görevidir.” dedi.