Meclis Canlı

Yörük Türkmenler Muğla’da buluştu


10.06.2019


Yörük Türkmen geleneğinin yaşatılması amacıyla bu yıl 12.si düzenlenen “Yörük Türkmen Şenliği” Menteşe İlçesine bağlı Düzeyn yaylasında yapıldı.

Türkiye’de ilk defa bir Büyükşehir Belediye Başkanı ‘Yörük Türkmen Beyi’ ilan edildi.

Yörük Türkmenlerin kültürünün ve geleneklerin yaşatılması için düzenlenen Yörük Türkmen Şenliği Muğla’nın merkez ilçesi Menteşe’de yörükleri bir araya getirdi. Muğla Büyükşehir Belediyesi’nin destekleri ile bu yıl 12.si düzenlenen ‘Yörük Türkmen Şenliği’ Düzeyn yaylasında yapıldı. Yurtiçi ve yurt dışından birçok katılımcının yer aldığı şenlik iki gün sürerken, şenlik alanı renkli görüntülere sahne oldu. Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün, Yörük Türkmen Kültürünün yaşatılmasına verdiği desteklerden dolayı, Türk Boyları Konfederasyonu tarafından ‘Yörük Türkmen Beyi’ ilan edildi ve kendisine Türkmen kıyafeti giydirildi.

“Yörük Türkmen” kültürü tanıtıldı

Yörüklere özgü kültür öğelerinin tanıtılması ve yaşatılması için Düzeyn Yaylasında düzenlenen Yörük Türkmen Şenliğinde birçok etkinlik organize edildi. İki gün süren Yörük Türkmen Şenliği’nin ilk günü temsili yörük göçü ile başladı. Yörükler ve Türk Dünyası Çalıştayı’nda Emekli büyükelçi Halil Akıncı, Prof.Dr.Ahmet Taşağıl, Doç.Dr.Kayrat Belek, Doç.Dr. Onur Alp Kayabaşı, Dr. Sırrım Esenov, Dr. Öğretim Üyesi Shurubu Kayhan, Doç.Dr.Nesrin Osman İspova katılımcılara bilgilerini aktardı. Şenlik alanında Yörüklere özgü kıl çadırlar kurulurken, çadırlarda yayık ayran ikramı yapıldı. Ayrıca Yörüklere özgü kültür öğelerinin yer aldığı birçok stant açıldı, yöresel oyunlar oynandı. Vatandaşların yoğun ilgi gösterdiği şenlikte yöresel sanatçılar konserler verirken, halk oyunları gösterileri de yapıldı.  

Başkan Gürün “Yörük Türkmen Beyi” ilan edildi

Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün, Türk Boyları Konfederasyonu tarafından ‘Yörük Türkmen Beyi’ ilan edildi. Başkan Gürün’e Türk Boyları Konfederasyonu Genel Başkanı Durhasan Koca tarafından Türkmen kıyafeti giydirildi. Başkan Osman Gürün’ün Yörük kültürüne verdiği desteklerden dolayı teşekkür eden Genel Başkan Durhasan Koca, “12 yıldır kesintisiz olarak Yörük Türkmen Toy’unu gerçekleştiriyoruz. Muğla Büyükşehir Belediye Başkanımız Dr. Osman Gürün’ün usanmadan, bıkmadan, her yıl daha büyük katkılarıyla bu güzel toyumuzu ve panellerimizi gerçekleştiriyoruz. Bu sene Türk Boyları Konfederasyonu olarak bir karar aldık. Muğla Büyükşehir Belediye Başkanımız Dr. Osman Gürün’ü Yörük Türkmen Beyi ilan ediyoruz ve kendisine Türkmen kıyafeti giydiriyoruz” diyerek sözlerini tamamladı.

Başkan Gümüş; “Yörük Türkmenleri özgürdür, özgürlüğüne düşkündür”

Şenlikte konuşan Menteşe Belediye Başkanı Bahattin Gümüş, “Yörük Türkmenleri özgürdür, özgürlüğüne düşkündür. Yörük Türkmen’i cesaretlidir, asla yılmaz.          Yörük Türkmen anneleri evlatlarını iyi yetiştirir. Vatanına, milletine ve kültürüne saygılı birer birey haline getirir. Yörük Türkmenleri her şeyden önce mücadelecidir. Yörük Türkmenleri vefalıdır, yaşadığı yerin kıymetini bilir. Ulu Önderimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün de söylediği gibi, ‘Gidip Toros dağlarına bakınız, eğer orada bir tek yörük çadırı görürseniz ve o çadırda bir duman tütüyorsa şunu çok iyi biliniz ki bu Dünya’da hiçbir güç, hiçbir kuvvet asla Türkleri yenemeyecektir.’ Bizler var oldukça bu topraklara ve Cumhuriyetimize sahip çıkmaya devam edeceğiz. 12 yıldır Türkiye’nin en büyük Yörük Türkmen Şenliğinin bu topraklarda yapılmasını sağlayan Büyükşehir Belediye Başkanımız Dr. Osman Gürün’e teşekkürlerimi iletiyorum” dedi.

Başkan Gürün, “Yörük Türkmen kültürü ayrıştırıcı değil, birleştiricidir”

Dr. Osman Gürün, Yörük Türkmenlerin insanlara ve dünyaya sevgi, hoşgörü ve güleryüzle baktığını ve bu kültürün ayrıştırıcı değil birleştirici olduğunu söyledi. Başkan Gürün, “Yörük Türkmen kültürünün ne kadar yaygın ve içimizde yaşayan kültür olduğunu 12 yıl içerisinde birbirimize öğrettik.         Yörük Türkmen, daha önceleri çok fazla sözü edilen, bir kültür değeri olarak topluma bildirilen değerlerden değildi. 12 yıl içerisinde Türkiye’nin başka yörelerinde de olmak üzere Yörük Türkmen’in ülkenin geçmişinden geleceğine ne kadar önemli bir rol oynadığını ve ülkenin geleceği için ne kadar önemli olduğunu hem kendimize hem de bilmeyenlere bu şenlikle anlattık. Bu ülkenin her karış toprağında Yörük Türkmen kanı var. Yörük Türkmen sevgiyi ve hoşgörüyü bir kültür olarak benimsemiş. Ancak topraklarına herhangi bir saldırı olursa bununla ilgili her türlü şeyi yapabilecek bir kültürel yapıya sahiptir. Büyükşehir Belediyesi olarak bu kültüre ufacık bir katkımız olabiliyorsa bundan çok gurur duyarız. Bu birlik ve beraberliğimizi sağlayan Türk Boyları Konfederasyonu Genel Başkanına ve oda başkanlarına, dış ülkelerden ülkemize gelen sevgili kardeşlerimize çok teşekkür ediyorum” diyerek sözlerini tamamladı.

Muğla Valisi Esengül Civelek; “Vatan ve millet sevdalısı, yiğit, mert, sevgi, saygı, sadakat, vefa ve hoşgörüyü benimseyen, dayanışmayı ve yardımlaşmayı ön planda tutan Yörük Türkmenlerimizi bir araya getiren, geleneklerini, değerlerini, kültürlerini yeni nesillere aktarmaya vesile olan bu etkinliğinde düzenlemesinde başka Büyükşehir Belediye Başkanımız Dr. Osman Gürün olmak üzere emeği geçen herkese teşekkür ediyorum ” dedi.