Meclis Canlı

Zurna Festivali Türkiye’ye yayılacak


05.09.2019


Muğla Büyükşehir Belediyesi tarafından bu yıl 5’incisi düzenlenen Uluslararası Zurnazen Festivaline 6’sı Türk, 6’sı yabancı 12 zurna ustası katıldı. Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün “ Türkiye’de ve Dünya’da tek olan Zurnazen Festivalini önümüzdeki yıllarda Türkiye’nin başka illerinde de halkımızla buluşturacağız” dedi. Festivalde ünlü sanatçı Hüsnü Şenlendirici’de sahne aldı.

12 zurna ustası sahne aldı

Muğla Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen, zurna üstatlarını bir araya getiren 5. Uluslararası Zurnazen Festivalinin Menteşe ayağı Prof. Dr. Şadan Gökovalı Açık Hava Tiyatrosu'nda yapıldı. Yaklaşık 5 bin kişinin katıldığı, Uluslararası ZurnaZen Festivalinin Sanat Yönetmenliğini Ünal Yürük yaptı. Festivalde Türkiye’den Halil Çokyürekli, Hasan Çakan, Haydar Gülcan Curacı, Şevket Almaz, Hakan Akarca, Veysel Girgin yer alırken Bulgaristan’dan, Petar Yulıev Alyoshev, Tayvan’dan Lın Yu-Cheng ve Hsıao Yı-Tıng,  Makedonya’dan Mıljaım Dalıpı, Azerbaycan’dan Alafsar Rahımov, Mısır’dan Elsayed Housenı Atıa Elsayed performanslarını sergiledi.

Başkan Gürün: “Coğrafyaların ortak sesi zurna”

Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün “ 5 yıl önce festivale başlarken, zurnanın festivali mi olur diye bazı eleştiriler aldık. Muğla halkının zurna festivaline sahip çıkacağını biliyorduk. Zurnazen Festivalinin beşinci yılına geldiğimizde Fethiye, Marmaris, Milas ve Menteşe ilçelerimizde yapıyoruz. Her ilçede çok büyük bir ilgiyle karşılanıyor. Zurnazen Festivalini barış haftası içerisinde gerçekleştiriyoruz. Zurna toplumları, coğrafyaları birleştiren bir ses zurna sesi. Çin’de, Hindistan’da, Türk Cumhuriyetlerinde, Azerbeycan’da, Ortadoğu’da, Yunanistan’da, Bulgaristan’da tüm bu coğrafyalarda bu ses ortak ses. Türkiye’de ve Dünya’da tek festival Zurnazen Festivali. Bizim amacımız bu kadar geniş bir coğrafyada, bu kadar geniş bir nüfusun geleneksel olarak bu enstrümanı iyi günlerinde, kötü günlerinde hep kullandıkları ortak bir değeri barış adına birleştirici bir öge olarak sunmak. Biz çok mutluyuz. Bunu önümüzdeki yıllarda her yıl olduğu gibi yeni ilavelerle Türkiye’nin başka illerinde de bu gösteriyi halkımıza sunacağız” dedi.

Şenlendirici: “Zurna bizim ata sazımızdır”

Ünlü sanatçı Hüsnü Şenlendirici “ Bizim bölgemizde zurna gerçekten çok etken bir enstrüman. Türkiye genelinde de öyle. Zurnazen Festivaline sadece Türkiye’den değil Dünya’nın dört bir yanından zurnacılar geliyor. Performanslarını sergiliyorlar. Zurna bizim ata sazımızdır. Bu tür etkinlikler devam etmeli ki geleceğe taşıyabilelim. Gelecek nesillere bu enstrümanı taşımamız gerek. Zurnazen Festivalini hayata geçiren ve beşincisini düzenleyen Muğla Büyükşehir Belediyesine çok teşekkür ederim. 2 festivaldir konuk sanatçı olarak katılıyorum. Eğer bu gün sahtede olmasaydım inan ki siz seyircilerin arasında olurdum.” dedi.

Uluslararası Zurnazen Festivaline katılan Makedon zurnacı Mıljaım Dalıpı “Bu güne kadar Dünya’nın hiçbir yerinde yapılmış bir festival. Burada olmaktan çok mutluyum” dedi. Azerbaycan’lı zurna ustası Alafsar Rahımov “İlk defa böyle bir festivale katılıyorum. Emeği geçenlere teşekkür ediyorum” dedi. Festivalde konuk sanatçılar Hüsnü Şenlendirici ve TRT Sanatçısı Cafer Nazlıbaş sahnede performanslarını sergilediler.